top of page

Isolatie

Isolatie mag in geen enkele woning ontbreken. Zowel bij nieuwbouw als bestaande woningen is dit de belangrijkste stap naar een lage energiefactuur. In woningen met een niet-geïsoleerd dak gaat er tot een kwart van de gestookte warmte verloren. Door je dak te isoleren, kan je je woning veel efficiënter verwarmen en dalen je energiekosten.

Schuin dak isoleren

Een schuin dak kan je op 3 manieren isoleren: langs binnen, langs buiten of door de zoldervloer te isoleren.

1. Schuin dak isoleren buitenzijde

Door de buitenzijde van je schuin dak te isoleren, blijft de binnenkant van je woning onaangetast. Deze isolatiemethode is ideaal wanneer je ook je dakbedekking wilt veranderen. Zo worden deze 2 werken gecombineerd en betaal je slechts één keer de kosten voor de stellingen, containers, transport…

  • Geen risico op koudebruggen: door je dak langs de buitenzijde te isoleren, loop je geen risico op koudebruggen. Je dak zit namelijk ononderbroken in de isolatieschil, waardoor er geen warmte verloren kan gaan.

  • Ingrijpend: je dak langs buiten isoleren is een ingrijpend werk aangezien de dakbedekking (tijdelijk) verwijderd moet worden.

​

2. Schuin dak isoleren binnenzijde

Je dak isoleren van binnenuit is de gemakkelijkste en snelste oplossing. Het is ook de minst ingrijpende keuze. Bij deze methode blijven je dakbedekking en -constructie namelijk helemaal intact.

  • Goedkoper: omdat deze isolatiemethode met minder grote werken gepaard gaat dan langs buiten isoleren, ligt de prijs lager.

  • Minder risico op vochtproblemen: door je dak te isoleren langs binnen kan je vochtproblemen voorkomen. Er wordt een dampscherm aan het isolatiemateriaal geplaatst dat condensvorming en zo vochtproblemen en schimmelvorming voorkomt.

  • Plaatsverlies: door je schuin dak langs binnen te isoleren, verlies je wat plaats op de zolderkamer.

Daken schakelen
Aanbrengen van de isolatie in kamer

Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren kan op 3 manieren: langs binnen, langs buiten of door isolatie aan te brengen op de bestaande dakbedekking.

​

1. Plat dak isoleren langs buiten (warm dak)

Door je plat dak te isoleren langs buiten, wordt de draagconstructie mee geïsoleerd. Hierdoor is het temperatuurverschil kleiner en is er minder kans op scheuren. Dit warme dak functioneert als warmtebuffer voor je woning. De constructie slaat overdag warmte op en geeft deze geleidelijk af wanneer het afkoelt. Een plat dak langs buiten isoleren is de meest toegepaste methode.

  • Optimale isolatie: bij een warm dak zit je dak helemaal mee in de isolatieschil. Je haalt zo het meeste uit je isolatie.

  • Nieuwe dakbedekking nodig: wanneer je je plat dak langs buiten isoleert, moet je je dak nog afwerken met een nieuwe dakbedekking. Dit drijft de prijs van je isolatieproject op.

​

2. Plat dak isoleren langs binnen (koud dak)

Een koud dak wordt doorgaans toegepast wanneer het niet mogelijk is om isolatie langs buiten (warm dak) te plaatsen. Dit is bv. het geval bij bestaande platte daken die om technische redenen beperkt zijn in hoogte. Wanneer je je plat dak langs de binnenzijde isoleert, is het belangrijk om een goede dampwering te plaatsen om te voorkomen dat er condensatieproblemen optreden. Condensatie kan er namelijk voor zorgen dat de isolatie aan isolatiewaarde verliest en dat er vochtproblemen voorkomen.

  • Goedkoop: de goedkoopste manier om je plat dak te isoleren, is langs binnen.

  • Draagconstructie zit niet in de isolatieschil: via deze isolatiemethode wordt de draagconstructie met de waterkerende laag niet mee geïsoleerd.

  • Risico op scheuren: wanneer het mogelijk is om isolatie langs buiten te plaatsen, wordt het afgeraden om de binnenkant van je plat dak te isoleren. Het warmteverschil is dan groter waardoor er scheuren in je plat dak kunnen voorkomen.

Onverwarmde zolder? Isoleer de zoldervloer

​

Als de ruimte onder het hellend dak onverwarmd blijft, kunt u beter de zoldervloer isoleren. Zo bespaart u dubbel: op uw energiefactuur, maar ook op het isolatiemateriaal en de plaatsing.

Wanneer je je zolder niet als leefruimte gebruikt, kan je ook je zoldervloer isoleren in plaats van je dak. Zo is de te verwarmen oppervlakte van je woning kleiner en kan je efficiënter verwarmen. later kan je alsnog  het dak isoleren wanneer je de zolderkamer gaat inrichten.

 

Als je zoldervloer nog niet gelegd is, kan je de isolatie tussen de vloerbalken plaatsen. Wanneer er wel al een massieve vloer is, wordt de isolatie bovenop de vloer geplaatst. In beide gevallen is het belangrijk om onder de isolatie ook een dampfolie aan te brengen.

isolatie Installatie

Op 1 januari 2015 is de dakisolatienorm in werking getreden. De norm bepaalt dat alle zelfstandige woningen in Vlaanderen over de nodige dakisolatie moeten beschikken, of het nu gaat om een eengezinswoning, een appartement of een studio. Voor kamers en daken kleiner dan 2m² geldt deze verplichting niet.

bottom of page